Jul 19, 2012

The key to happiness, a self-motivation :)


Baiklah anak2, harini saye nak bermotivasi. Sila la denga.. err bace, sebab bukan senang nak tengok saye bermotivasi.. ade la dalam setaun 5 kali.. :p



THE KEY TO HAPPINESS



1. Focus on what you have, not what you DON'T have!




jangan kejar ape yang anda takde, sebaliknye hargai lah ape yang anda ade :) jangan letakkan kebahagiaan pade material atau sesuatu mahkluk. Sebagai contoh!

"aku akan happy kalau aku ade kete sepot sebijik, umah banglo 5 lapis"

"aku akan happy kalau aku ade ksr yg sangat comel :3"

"aku akan happy kalau aku ade gf macam zooey deschanel"

"aku akan happy bile dapat 4 flat!"

kalau macam ni, sampai bile pun ko takkan happy. yelah, dah ade betis nak bulu betis. manusia, susah nak bersyukur dengan ape yang ade. termasuk lah aku, kadang2 pernah terasa, tapi cepat2 insap. Dalami ayat ini:

"In daily life, we must see that it is not happiness that makes us grateful, but gratefulness that makes us happy.."

bersyukur dengan kesihatan, family, rumah, pakaian, makanan, dan segala pemberian Allah. Alhamdulillah :)





2. Do not worry too much.



Worrying takes a lot of energy. But it brings you nowhere. Jangan biarkan small stuff bother your mind. Cuba stop and think, like in 5 months, does this thing still matters?

Kajian menunjukkan, sehari, kita fikir dalam 60000 benda, dan 80% ialah benda NEGATIF. Waaa manusia ni memang diprogram kan untuk sentiasa fikir yang buruk aje kan? Aku ada situasi :)

dekat U aku, ade lah sorang hamba Allah ni.. Aku tak tau lah otot mulut dia rosak ke, tapi setiap kali terserempak, aku senyum kat dia, sure dia buat muke menyampah gile tengok aku. Kadang2 tu siap jeling and pandang tempat lain.
Dah macam tu, mula lah aku fikir tah ape2. Kenape die macam tu, die benci kat aku ke?? aku ade buat salah kat die?? ntah2 die ngumpat aku kat blakang tu.. eee menyampah la, ingat die bajet hot sangat?

Haa, kan tak sihat tu.. Dari niat mulia nak sedekah senyum da jadi dosa tibe2.. makanya bila berlaku macam tu, dun waste your energy, move on senyum dekat next person pulak, a stranger maybe, mana tau.. ehem2.. adoi tecekik kurma.





3. Do not let self-pity conquers you!





Self pity is like puching your own face. Tahu ape itu self-pity? Its like constantly bringing down yourself. Aku tak lawa, tak kaya, tak pandai, sebab tu Mario Gomez tak suke kat aku..:( ha, macam tu lah lebih kurang. Dah fikir macamtu, lepastu sedih sorang2, nangis peluk bantal.. Ape yang kau dapat? Kosong, kosong... Baik tenaga dan masa itu difokuskan untuk mencari solusi, mengambil pengajaran daripada ape yang berlaku, dan menerima diri anda seadanya :)

bile tengok cermin tu, jangan duk belek jerawat la, kedut la, eyebags la.. cuba tengok yang dalam cermin tu, di sebalik beliau ade banyak kelebihan berbanding kekurangan.. I made peace with myself, that everytime I look myself in the mirror,I wont bother about my zits and scars lagi.. instead, I will say to myself.. "ajie, ayem proud of you for being a good girl, rajin study library, rajin practice drum, dan agak awesome". miahahahahha. (ini bukan riak tak tentu arah tapi self-motivating) sekian :p






4. Let go of the past!





Selalu dengar, orang tu dia miserable sebab mase silam dia dipenuhi noda2 dan ohgodwhy moments (ayat aku rase macam dah setaraf dengan A. Samad Said) xD contoh la:

peh, dulu mase muda aku amik gambo duckface letak kat myspace.
Atau, lagi parah, peh, dulu mase muda aku peluk2 pegang tangan dengan Kepten America, tak pikir dosa pun..
Atau, lagi kritikal.. malas lah nak bagi contoh da -__-

Ingat ni, walaupun waktu silam kita dulu teruk, kita mampu ubah, untuk menjadi orang yang baik in the future :)





5. Kindness is equal to happiness!





Perasan tak, everytime we do something good, we feel happy? Di samping rasa happy, boleh jugak diganda bila kite buat baik kat orang lain.

Ade satu kisah ni, sorang budak tu, dia nak terjun bangunan. On the way nak terjun, dia lintas jalan, dan ade sorang mak cik bagi senyuman yang super ikhlas lalu dia rasa tersentuh dan tak jadi nak bunuh diri. Kindness is also contagious, so pass it on!

See? tak payah besar mana pun kebaikan, sekecil2 pun akan jadi bermakna. Ya, memang ada manusia yang pemarah dan suka salurkan kemarahan pada orang lain. Kadang2, kat Malaysia ni, orang yang jaga kaunter, alamakai... tak pasal2 kita dimarahnye. Tahu la mungkin mereka ade masalah dalaman atau mungkin mengalami stress, tapi buat ape nak menyombong tak tentu hala, nanti diri sendiri yang derita.. (lani nak jadi pelapis karam singh walia pulak dah) xD





6. Bring yourself closer to God





berdasarkan observasi aku, orang yang kuat agama ni selalunya lebih tenang, berfikiran baik, dan baik budi bahasa.. kalau ade yang bertentangan tu, special case kot. Tak kisah la agama apa pun, sebab semua agama menyeru kepada kebaikan.. takde pun agama suruh bunuh orang, benci orang.. Makanya bila jiwa tenang, takde perasaan benci, sudah tentu akan happy! :) InsyaAllah..





HAPPY PEOPLE LIVE LONGER AND HAPPIER :)

SO COME ON, LETS BE HAPPY NOW!!! :)


p/s: tomolo i'm going to give free hugs at the office :3

2 comments:

FairuZainal said...

aku bahagia. Kau? ;p

Azie~ said...

Aku baha-gia! tahu tak, lagi best kalau aku dapat bahagiakan orang lain :)